Thinking, Fast and Slow af Daniel Kahneman

Lige nu læser jeg “Thinking, Fast and Slow” af den Nobelprismodtagende psykolog Daniel Kahneman. Og ja, jeg læser på papir og ikke skærm. Sætter streger og bøjer hjørner og nyder følelsen og fornemmelsen af at læse en god, gammeldags bog. Hver aften lukker jeg den om mit fine Anime-bogmærke, som jeg købte på en slentretur i området omkring Sorbonne i påskeferien i Paris. Se, det kan skærmlæsere bare ikke på samme måde. Jeg er meget old school på den måde.

Thinking, Fast and Slow af Daniel Kahneman og min fine Anime fra Paris

Thinking, Fast and Slow af Daniel Kahneman og min fine Anime fra Paris

Well, bogen faldt jeg over på rejsen fra helvede (11 timers rejsetid Lyon – Billund pga. Lufthansa-strejke og efterfølgende ombookinger) men intet er jo så galt… så jeg havde god tid til at shoppe rundt i Shiphol lufthavn og måtte købe denne og et par stykker mere, eftersom bøger i udlandet er så dejligt billige i forhold til herhjemme.

Jeg troede ikke, jeg kendte Kahneman, men det viser sig, at det gør jeg. Fordi jeg længe har interesseret mig for Nudging, kender jeg allerede flere af bogens eksempler og cases, og hér må være tale om én af af The Founding Fathers. Kahnemans pointe er, at vi kan tænke både hurtigt og langsomt i den forstand, at den hurtige tænkning er umiddelbar, og den langsomme fordrer koncentration og nærmere overvejelse. Den hurtige tænkning er fx at orientere sig efter en lyd, den langsomme er fx at komme frem til svaret på 57+86.

Hvordan vi træffer beslutninger

Denne observation har et hav af konsekvenser for den måde, vi træffer beslutninger på, ligesom det også betyder en hel masse for, hvodan vi tænker, hvordan vi lærer, hvordan vi kommunikerer, hvordan vi påvirker andre mennesker etc. etc. Og det synes jeg er det fedeste i verden at vide en hel masse mere om.

Bogen er smækfyldt med gode og sjove eksempler og konsekvenser som fx:

People engaged in a mental sprint may become effectively blind, jvf. The Invisible Gorilla, som udstiller vores stærkt selektive opmærksomhed

Laziness is built deep into our nature. The Law of least effort applies to cognitive as well as physcial exertion (s. 35)

When faced with a difficult question, we often answer an easier one instead, usually without noticing the substitution (s. 12)

Der er et hav af gode pointer, som jeg må organisere og strukturere for ikke at misse alt for mange, så det er ikke sidste gang, Kahneman bliver omdrejningspunktet for mine tankespind.