På besøg i bestyrelseslokalet

Kom, nu sætter vi os her i 3 timer og er super strategiske på forretningens vegne. Ingen rejser sig. Vi snakker bare sammen. Forberedelse, siger du? Du har læst referatet fra sidste gang og kigget regnskabet igennem? Så behøver du ikke forberede dig mere. Du skal bare møde op. Sætte dig ned ved bordet og snakke med de øvrige i lokalet. Og nej, du skal ikke rejse dig. Vi sidder fint her. Tag bare en kop kaffe. Og når vi er færdige, går vi hver til sit. Og så mødes vi igen om 3 måneder.

Innovation og forretningsudvikling

Jeg har arbejdet med strategisk og digital forretningsudvikling i 14+ år. Og lad mig bare sige: Jeg har aldrig udviklet noget interessant ved blot at sidde omkring et bord i 3 timer uden research, uden forberedelse og uden facilitering. Jeg har researchet, jeg har talt med kunder og brugere, jeg har faciliteret, og jeg har workshop’et. Vi ved, hvad der virker. Men hvorfor agerer vi så fuldkommen anderledes, når vi træder ind i bestyrelseslokalet?

Vi sætter disruption på agendaen, men husker vi at nytænke den måde, vi selv arbejder på?

Jep, jeg maler med den brede pensel, men et sindssygt inspirerende oplæg fra Randi Ib fra Board Governance satte tankerne i gang.

Fra bestyrelsesformand til bestyrelsesleder

Randi taler fx fuldkommen ubesværet om “bestyrelseslederen” i modsætning til “bestyrelsesformanden”. Smag på ordet. Formand. leder. Af de to foretrækker jeg så langt lederen. En leder går forrest, inspirerer, motiverer, faciliterer og udvikler. En formand knap så meget. Og det er en af pointerne. Bestyrelserne skal være langt mere aktive i virksomhedens udvikling. Det koster, men det kan også ses på både top- og bundlinie. Bestyrelsen kan og skal bevare det strategiske sigte og drive virksomheden fremad, hvis direktionen drukner lidt i drift. Så er det netop bestyrelseslederens opgave at inspirere, motivere, facilitere og udvikle ud fra et kontinuérligt fokus på virksomhedens langsigtede vækst og udvikling.

Sidder du i en bestyrelse – eller arbejder du i en bestyrelse?

På samme måde lammer vores sprog opfattelsen af den rolle, man indtræder i, når man indtræder i en bestyrelse. Man sidder i en bestyrelse. Smag på det. Man bliver helt tung i måsen. Hvorfor arbejder man ikke i en bestyrelse? Det gør langt de fleste heldigvis, og det gør jeg også. Derfor vil jeg fremover gøre mig meget umage med at være skarp i mine formuleringer. Jeg arbejder nemlig i en bestyrelse.

Spræng rammerne

Andre af Randis pointer er: Skal vi virkelig sidde dér omkring det bord? Kunne vi mødes et andet sted eller på en anden måde? Måske endda ude ved nogle af kunderne? Og hvad med de dér regnskaber? Kunne vi håndtere dem anderledes, i stedet for at bruge en stor del af mødet – og dermed energien – på dem? Og skulle vi måske kigge ud over egne rækker, når vi rekrutterer nye medlemmer? Skulle vi ryste posen og bringe noget diversitet i spil? Nogle yngre medlemmer, nogle kvinder, nogle med en anden faglighed? Nogen med en anden uddannelse eller etnicitet?

Særligt det sidste er jeg – ikke overraskende – enig i, så lad os se, hvad der sker i bestyrelseslokalerne fremover. Om vi får flere ledere, flere der arbejder i en bestyrelse og en større diversitet. Det ville være fantastisk. Ikke mindst for væksten og for udviklingen i dansk erhvervsliv.

Her skriver jeg også om bestyrelsesarbejde:

Denne blog post er også publiceret på bestyrelseskvinder.dk.

Laura Vilsbæk
Medlem af Bestyrelseskvinder

Bestyrelsesmedlem i Logitrans A/S pr. 1. april 2017

Se min bestyrelsesprofil her.