Bestyrelsespost eller ledelsesansvar? Find en chef, der er far til en datter!

Jeg har flere gange tænkt over de mænd, der går aktivt ind i diversitets- eller ligestillingsdebatten, og jeg er virkelig ikke stolt af det, men faktisk er der altid en stemme i mit hoved, der siger (til disse mænd): "Hvorfor gider du egentlig? Du behøver jo ikke".

Hysteriske kæll*****

Det er nemlig ingen hemmelighed, at diversitetsdebatten godt kan være et lidt slidsomt sted at være. I hvert fald som kvinde, som engang imellem åbner munden og mener noget om, at vi skal ha' meget mere diversitet i de danske bestyrelser. Både køn og alder og uddannelse og kompetencer og baggrund og etnicitet og alt muligt andet. Meget mere diversitet, tak.

Men når talen falder lige på kønsdiversiteten, bliver diskussionen ofte en smule ufrugtbar, hvis det er kvinder, der fremfører argumenterne. Vi er skingre i tonen, og vi kan jo bare selv vise noget mod og søge de dér stillinger og bla bla... Og derfor synes jeg det er fantastisk, når det er mænd, der går ind i diskussionen. Og det er der heldigvis mange mænd, der gør. Og så bliver diskussionen pludselig en helt anden.

Mænd der arbejder for øget (køns)diversitet

Og fordi jeg har den dér stemme inde i mit hoved, der undrer sig, kan jeg ikke - hver gang, jeg møder disse mænd - lade være med at spørge: "Hvorfor er diversitet vigtig for dig?" Underforstået: Du har direktørtitlen, du har dit på det rene, du har alle muligheder, og du *kunne* indtage samme standpunkt som mange andre, at kvinder har præcis de samme muligheder som mænd. At vi bare kan bringe os selv mere i spil / netværke mere intensivt / indtage rummet / søge stillingen og sige ja. Det er dét, der skal til. Men alligevel sidder disse mænd altså dér og arbejder på at finde veje til at få flere kvinder i ledelse og bestyrelser.

Og det er en gave. For det er en opgave, vi skal løse sammen. 

Og svaret på spørgsmålet er interessant. Nogle starter i det faglige: Kvinder er godt uddannede, og der er masser af talent derude. Men det springende punkt og en gennemgående fortælling er, at de gerne vil ha', at deres døtre får samme muligheder som deres brødre. Og det er simpelthen så interessant.

Hvorfor skulle døtre ikke ha' samme muligheder som sønner?

Her er der simpelthen en række fædre, som ser alle mulighederne i deres egne døtre og slet ikke kan forstå, at de ikke skulle ha' de samme muligheder som de unge mænd. Og det kan man jo godt forstå. Og jeg er dybest set ligeglad med bevæggrundene, jeg er bare lykkelig, hver gang jeg møder flere, der bekræfter mig i, at det er vigtigt at vi får de dersens kvinder ind på ledelsesgangene og i bestyrelseslokalerne. Fordi vi er dygtige, og fordi vi kan bidrage til at øge den diversitet, som er helt fundamental for evnen til innovation og nytænkning. Simple as that.

Iflg. forskning er fædre med døtre en nøgle til større kønsdiversitet

Og forskningen bekræfter, at det faktisk er et velkendt fænomen. Således fortalte forsker Christina Lundsgaard Ottsen til endnu et stærkt besat bestyrelsesseminar i samarbejde mellem ASNET & Bestyrelseskvinder, at mænd i ledende stillinger, som har døtre:

  1. Er signifikant mere tilbøjelige til at forfremme kvinder
  2. Skaber bedre resultater som følge af den øgede diversitet i toppen

Studiet viser desuden, at denne tendens er endnu mere signifikant, hvis datteren er det ældste barn i søskendeflokken. 

Find en far med en datter!

Så når unge kvinder kommer og og spørger: "Hvad skal jeg dog gøre for at finde min vej til toppen. Jeg synes ikke jeg kan finde nøglen", kan jeg svare: Find en chef, som er far, og som har en datter. Han vil se guldet i dig på en anden måde end andre mænd. Vildt nok. Men stadig i stor overensstemmelse med de ting, jeg oplever, når jeg taler med mænd i topledelse: 

Mine døtre skal selvfølgelig have de samme muligheder som mine sønner.
Selvfølgelig skal de det.
— Fædre i topledelse

Læs en fin gennemgang af studiet her: https://www.gendereconomy.org/the-benefits-of-raising-daughters og find selv studiet "And the Children Shall Lead: Gender Diversity and Performance in Venture Capital" her: http://www.nber.org/papers/w23454.

Her skriver jeg også om kvinder i bestyrelser: