Kvinder i bestyrelser - kvindernes eller virksomhedernes ansvar?

McKinsey & LeanIn.Org har netop udgivet Women In The Workplace 2018, som undersøger, hvordan det ser ud med kvinder i ledelse på det amerikanske marked.

Selve resultaterne er ikke imponerende (kvinder er underrepræsenteret i alle ledelseslag, helt skidt ser det ud for women of color), men en af konklusionerne er relativt ny, og heldigvis er det også noget, som vi - iført den store ja-hat - ser et spirende fokus på i Danmark. Denne konklusion lyder:

"Women are doing their part. They’ve been earning more bachelor’s degrees than men for decades. They’re asking for promotions and negotiating salaries at the same rates as men. And contrary to conventional wisdom, they are staying in the workforce at the same rate as men.

Now companies need to do their part. This starts with treating gender diversity like the business priority it is, from setting targets to holding leaders accountable for results."

Virksomhedernes ansvar

Her flytter fokus fra, hvad kvinderne kan / skal / bør gøre - til hvad virksomhederne kan / skal / bør gøre. Og det er nye toner, særligt fra LeanIn, som tidl. har fokuseret relativt entydigt på, hvad kvinderne selv kan / skal / bør gøre, dvs. “lean’e in”. Dermed har fokus været på #fixthewomen i stedet for #fixthesystem.

Og jeg mener virkelig ikke, at det hér er noget, vi kvinder kan, skal eller bør løse alene. Vi har brug for så meget mere, end hvad vi kvinder selv kan gøre. Det handler ikke bare om at vi skal være mere modige, det handler om at virksomhederne også kan / skal / bør tage et ansvar.

Og det fede er, at everybody wins! Virksomheder med større kønsdiversitet vinder på alle bundlinier.

Lovkrav om kønsdiversitet i Danmark

Og det allerbedste er så, at vi i Danmark allerede stiller disse krav til virksomhederne. At de så ikke helt efterlever dem endnu, er en anden sag. Det skal vi også ha’ løst.

Men rent faktisk har vi lovkrav om at virksomheder i regnskabsklasse c + D skal angive måltal for kønsdiversitet i ledelseslagene - herunder også hvad de gør for at nå deres mål. Her skriver jeg - på Bestyrelseskvinders blog - om disse måltal og deres - indtil videre - begrænsede succes.

Men hey! Vi har dem! Fordi nogen synes det er vigtigt at virksomhederne er med til at løfte opgaven.

Det er da YAY!

Hej hej fra en passende stor ja-hat :)

Her skriver jeg også om kvinder i bestyrelser: