Personligt ansætter jeg *altid* efter kompetencer og ikke køn...

Photo by Austin Distel on Unsplash

Du kender den. Indvendingen, så snart man siger eller mener noget om kvinder i bestyrelser. Variationer over:

“Det handler vel om kompetencer frem for køn”

“Jojo, men nu skal I jo ikke ind kun fordi I er kvinder”

“Personligt ansætter jeg altid efter kvalifikationer, jeg kigger aldrig på om det er en mand eller en kvinde. Jeg finder bare den bedste til posten”

Og det er altsammen sagt i den allerbedste mening. Det er bare påfaldende, at der i så fald er 85% mænd, der sidder i de danske bestyrelser. Altså, hvis vi altid tager de allerdygtigste, er det da sjovt, at det i 85% af tilfældene er en mand. Men never mind, alle indvendingerne har jeg adresseret et hav af gange.

For her skal det handle om, hvad der sker, når det er en mand, der mener noget om kvinder i bestyrelser.

Martin Thorborg om kvinder i bestyrelser

For ganske nylig har Martin Thorborg nemlig været med til at lancere nboard, som er en ny service, der vil forbinde virksomheder og bestyrelseskandidater ved at:

  1. Annoncere nye, åbne bestyrelsessøgninger

  2. Oprette en kandidatbank over bestyrelsesklare kandidater

Et fantastisk initiativ! Der er brug for flere åbne søgninger, og der er brug for et bedre overblik over alle de kandidater, der - potentielt - kan påtage sig bestyrelsesarbejde i de danske virksomheder. All is good.

Men nboard vil ikke bare ha’ kandidater. nboard vil ha’ den kønsfordeling, som bestyrelserne ikke selv formår at skabe, fordi nboard vil bidrage til bedre bestyrelsesrekrutteringer. Og det får man kun, når man rent faktisk bringer alle talenter i spil. Mænd såvelsom kvinder.

Når indvendingerne står i kø

Og det formastede Martin Thorborg sig til at annoncere i et Linkedin-opslag. Han skrev:

23,1 % er kvinder på nBoard bestyrelsesportal, der nu har mere end 500 kandidater.

Min drøm er vi når 50 % og det vil jeg rigtig gerne have din hjælp til. Så kender du en dygtig kvinde, der enten har god ledelseserfaring og/eller specialistviden, så del endelig dette opslag med hende, eller bare med dit generelle netværk.

Det er vigtigt at vi får alle dygtige og relevante erhvervsfolk i spil, til glæde for dansk erhvervsliv ):

Sådan så det ud:

Screen Shot 2019-08-19 at 16.10.01.png

Og straks var de der i kommentarsporet. Kommentarerne altså. Dem, der handler om at kvinder ikke skal ind, fordi de er kvinder, og at det altid handler om kompetencer - ikke køn.

Og så skete der det fuldkommen fantastiske, at Martin svarede ganske sagligt på dem.

Og der blev ro.

Tror du mig ikke, kan du se to af trådene her. For Ricki er det formuleringen, der er vigtig. Når bare Martin taler om at ha’ alle de bedste kandidater til rådighed er alt a-OK:

Nyibestyrelsen.dk - Martin Thorborg og nboard om kvindelige kandidater - Laura Vilsbaek - Rickis kommentar.png

Og også Frederik er enig. Ligestilling er ham ligegyldigt. At Martin overhovedet ikke nævner ligestilling er en mindre detalje. Det er vigtigt for Frederik at få med. For Frederik vil bare ha’ de bedste kompetencer i bestyrelsen. Og det går man - må man forstå - på kompromis med, når Martin plæderer for et rekrutteringsgrundlag, som er ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder.

Martin er helt enig og betoner (igen), at en ambition om kvinder ikke udelukker kompetencer. Det er ret smart på den måde. (Min tilføjelse).

Nyibestyrelsen.dk - Martin Thorborg og nboard om kvindelige kandidater - Laura Vilsbaek - Frederiks kommentar.png

Så herfra et kæmpe tak til Martin. For at sige det, der skal siges. Og til Ricki og Frederik for - tilsyneladende - at forstå budskabet. I hvert fald når det er Martin, der taler :)

Her skriver jeg også om bestyrelsesarbejdet: