Gør vi nok for at tiltrække de dygtige kvinder til bestyrelserne?

Glæder mig over en sjældent set ærlighed og nuancering af debatten om kvinder i bestyrelser i den forgangne uge. 

Anledningen var Jim Hagemann Snabes beretning på Maersks Generalforsamling, hvor han ærligt henleder opmærksomheden på, at der har været 3 kompetente, kvindelige kandidater i spil til bestyrelsen. De takkede desværre alle nej. I forlængelse heraf havde Business Class på TV2 inviteret Lars Rasmussen og Malene Nørgaard i studiet for en snak om det dér med kvinder i bestyrelser.

Og det var en sjældent nuanceret, ærlig og berigende samtale.

Virksomhedernes ansvar

Efter at ha’ vist klippet fra Jim Hagemann Snabes beretning spørger den kvindelige vært polemisk:

“Her gik vi og troede at kvinderne blev holdt ude, og så viser det sig, at de bare ikke har lyst?”

Og Lars Rasmussen svarer fuldkommen roligt, smilende og afvæbnende, at vi måske skal vende spørgsmålet om og spørge: "Hvad kan vi som virksomheder gøre for at tiltrække de dygtige kvinder? Det er sælgers marked, og det er os, der skal gøre noget andet, hvis vi ikke lykkes med at tiltrække dem, der kan bidrage". Og så deler han sine egne erfaringer med afslag fra kvinder, han gerne havde set i bestyrelsen for Lundbeck, hvor han er formand.

Helt roligt. Helt afvæbnende. Og uden at pege fingre og sige, at det er kvindernes egen skyld, og at de jo bare kan gøre noget mere. Eller at det i hvert fald ikke er virksomhedernes problem, at kvinderne ikke vil. Eller for sags skyld overhovedet kan.

Og det hæfter jeg mig ved, fordi det er så sjældent set, når talen falder på kvinder i bestyrelser. Og netop derfor er det befriende, fordi det åbner for en helt anden samtale, når vi gør det til et fælles ansvar i stedet for at bekrige og beskylde hinanden for ikke at gøre nok.

Handler det om den sidste plads - eller alle pladser?

Herefter supplerer Malene Nørgaard (som jeg selv havde fornøjelsen af at opleve på Women’ Board Award Mid-Year Event i Aarhus i efteråret 2018), at man jo også kunne se på den samlede bestyrelsessammensætning i stedet for kun at se på den sidste plads - og lige præcis vil ha’ en kvinde til at passe ind hér:

“Hvis man kigger på alle positioner rundt i lokalet, har vi så de bedste på alle pladser? Hvorfor leder vi hele tiden efter en til den sidste stol? Kigger vi rundt om hele bordet, eller besætter vi bare den sidste plads?” spørger hun.

Har vi de bedste på alle pladser?

Og dermed føjer hun endnu en dimension til diskussionen, for omend en vis form for kontinuitet er at foretrække, kunne man måske i langt højere grad end det er tilfældet i dag lave systematiske bestyrelsesevalueringer og se på, om bestyrelsen på alle pladser performer optimalt ift. virksomhedens strategiske udfordringer. Måske gør den, måske gør den ikke. Men hvis der på den måde kommer flere pladser og et øget kompetencefokus i spil, kunne man også med en vis sandsynlighed forvente, at der samlet set kommer flere kvinder i spil. For der er mange, som både kan og vil. Hvis rammerne er rigtige.

Tusind tak til Lars Rasmussen og Malene Nørgaard for en sjældent nuanceret debat om det dér med kvinderne i bestyrelserne. Se selv med i Business Class på TV2 fra torsdag den 4. april (kræver desværre abonnement): https://play.tv2.dk/programmer/magasiner/serier/business-class/

Her skriver jeg også om kvinder i bestyrelser: