Er mænd mere modige end kvinder?

FN's Generalsekretær António Guterres (på billedet) må - iflg. denne artikels pointe - være en meget modig mand. Han har nemlig skabt en ligelig fordeling af mænd og kvinder i FN's øverste ledelseorgan.

Kvinder skal udvise mod

Jeg har tidigere skrevet om mod. Det mod, som kvinder skal udvise for at få den dér bestyrelsespost eller den dér plads i den absolutte topledelse.

Mit afsæt var Marianne Kirkegaard, vinder af Women's Board Award 2018, som i et interview ifm. prisen pointerede, at kvinder skal udvise mod for at komme i betragtning til disse poster.

Det harcelerede jeg lidt over i mit netværk, fordi jeg synes, at det dér med mod smider hele ansvaret over på kvinderne. Men så var der en klog kvinde, som kunne fortælle, at Marianne Kirkegaard ikke kun taler om kvinders mod. Marianne taler også om, at mænd skal udvise mere mod til at ansætte de dersens kvinder. 

Mænd skal udvise mod til at ansætte kvinder

Og ganske rigtigt. På VL-døgnet 2018 talte Marianne netop om denne form for mod. Nemlig med denne opfordring til de mandlige topchefer:

“Vær meget mere tolerant i forhold til diversitet. Vær modig og nytænkende. Og lad os så få mændene til at vise noget mere mod i.f.t. til også at ansætte flere kvinder på ledende poster.

— Marianne Kirkegaard, vinder af Women's Board Award 2018, på VL Døgnet 2018

Og så snurrer det hele altså rundt for mig. For hvorfor er det modigt at ansætte en kvinde i en bestyrelse eller i topledelsen. Hvorfor er det ikke sejt / rigtigt / vigtigt / det mest værdiskabende? Hvorfor er det modigt?

Er det modigt at ansætte en kvinde?

Den logiske slutning er, at det er modigt at ansætte en kvinde, fordi det er et anderledes valg. Et utraditionelt valg. Et valg, der går imod konventionerne. Et valg, der går imod det gængse billede af en topleder eller et bestyrelsesmedlem.

Den lader vi lige stå et øjeblik.

Alle skal udvise mod - men mod står ikke alene

Men so be it. Hvis det virkelig handler om mod:

Kære kvinder: Kunne du godt tænke dig at komme i betragtning, og har du de kompetencer, der skal til: Sig det højt!

Og kære mænd: Hvis I virkelig mener det, når I siger, at I gerne vil ha' en kvinde - I kan bare ikke få øje på dem, der kan og vil og tør: Gør jer umage! Gå systematisk til rekrutteringsprocessen, kig uden for egen netværk og spørg konkret efter kvinder.

Så udviser vi alle det mod, der skal til.

Der er mere end mod

Og mens vi så allesammen kæmper på det individuelle plan med at mobilisere og mønstre mod, skal der arbejdes på flere fronter. For mod kan ikke stå alene. 

Jeg vil derfor animere til, at vi stadig bekæmper de strukturelle barrierer, at vi stadig insisterer på at kaste lys over alle de unconscious bias, der er i spil i rekrutteringsprocesserne, og at vi i det hele taget er rummelige over for hinanden og inviterer hinanden ind i dialogerne i stedet for hele tiden at gøre det hele til den andens ansvar. 

Jeg skal nok udvise min del af mod - og gøre mit til at vi ikke glemmer alt det andet :) 

Tusind tak til Ladies First og Nikoline Nybo, der med sin podcast om mod endelig fik mig til tasterne for at få det dér med modet skrevet ud af mit hoved. Lyt selv med her. Nikoline er super charmerende og åben om sine refleksioner, og så har hun et væld af spændende gæster, bl.a. Christina Lundsgaard Ottsen, som jeg selv fan girl'er på og glad og gerne bruger i mine egne indlæg.

Her skriver jeg også om kvinder i bestyrelser: